Jesu li bolovi u leđima problem današnjeg društva?

Bolovi u leđima su bolest stoljeća današnjeg civiliziranog društva, pravilnim načinom života, masažom i svakodnevnom tjelesnom aktivnošću u većini slučajeva možemo bitno smanjiti njihovu učestalost i intenzitet. 

Epidemiološki podaci zapadnih zemalja kažu da je 50-80% odraslih osoba imalo križobolju odnosno lumbalni sindrom tijekom života. Križobolja se često javlja kod žena nakon menopauze, a križobolju razviju uglavnom za vrijeme trudnoće (50-77% žena). Otprilike 5% muškaraca i 2,5% žena ima ishialgiju(išijas), a bol u leđima je najčešće lokalizirana u području lumbalne ili vratne kralježnice. Bolesti kralježnice stvaraju velike zdravstvene tegobe bolesniku, a i predstavljaju veliki socijalni problem jer su troškovi bolovanja, liječenja i rehabilitacije vrlo visoki.

Većina bolesti kralježnice nastaje zbog ograničene savitljivosti kao posljedica ozljede ili istegnuća ligamenata. Pogrešan zaokret tijela ili preopterećenje jedne karike u lancu može imati bolne posljedice ne samo za kralježnicu nego i brojne mišiće i ligamente koji povezuju kralježnicu.

Bolovi u leđima mogu biti na jednom mjestu, a tri najčešća područja lokaliziranih bolova su:

 • Lumbago – slabinski dio kralježnice
 • Kokcigodinija – kod trtične kosti
 • Išijas – bol koja se proteže kroz kuk u nogu

 

Bol može biti rezultat ozbiljnijih tjelesnih ozljeda kao što je vertebralna fraktura ili puknuće diska.
Leđna moždina koja je glavni dio centralnog živčanog sustava i proteže se kičmenim kanalom pojačava osjetljivost na bolove koje imate. S kralježnicom su povezani i periferni živci stoga bolovi u kralježnici mogu izazvati slabost i bolove u cijelom tijelu.

Najčešći uzroci bolova u kralježnici:

 • nepravilno podizanja tereta
 • loše držanje
 • nedostatak redovitog vježbanja
 • debljina

Masaža pomaže u rješavanju problema bolova u leđima kao što su:

 • Istegnuće mišića u donjem dijelu leđa ili vratu. Većina epizoda akutne boli u donjem dijelu leđa uzrokovana je istegnućem mišića, kao što je dizanje teških predmeta, nagli pokreti ili pad.
  Bol u donjem dijelu leđa može biti jaka te trajati nekoliko sati, dana, čak i tjedana. Kada dođe do istegnuća ili puknuća mišićnih vlakana u okolnom mišićnom tkivu se stvara upala. Uz upalu može doći i do spazma mišića što će uzrokovati još jaču bol te ograničene kretnje. Veliki mišići u gornjem dijelu leđa su također skloni iritaciji, bilo zbog manjka kondicije ili ozljeda nastalih konstantnim ponavljajućim pokretima. Bol u gornjem dijelu leđa također može biti uzrokovana istegnućem, sportskom ozljedom ili prometnom nezgodom. Masaža može pomoći u smanjenju spazma i iritacije te povećanju opsega pokreta.

 

 • Osteoartritis kralježnice uzrokovan je oštećenjem zglobne hrskavice koja uzrokuje upalu. Progresivna degeneracija zgloba uzrokuje trenje kosti u kost što uzrokuje bol. Masaža pomaže kod osteoartritisa tako što ubrzava cirkulaciju i smanjuje stres te napetost mišića.

 

Osoba se mora savjetovati s liječnikom prije početka terapije masažom jer postoje kontraindikacije masaže kao što su nedavna operacija, zarazne kožne bolesti, osip, rane, proširene vene, uznapredovala osteoporoza